torsdag den 29. november 2012

Tre måneders status

Kære dagbog


Hermed en tremåneders status om livet som sprogassistent. 
På det seneste er jeg ved at være godt træt af, ikke at vide hvad jeg skal og ikke at have noget ansvar for klasserne. Jeg troede at perioden efter ferien ville være bedre, men det er stadig meget ustruktureret og ofte står jeg op om morgenen uden at vide hvilke klasser jeg skal have sammen med hvem og hvorfor. MEN heldigvis ændrer det sig snart. om 1½ uge starter jeg et tema op sammen med førsteårsklasserne  (ja, dem hvor det hele roder og er totalt kaos, jf tidligere indlæg) De skal ud på en såkaldt "Armchair" rejse (Se EMUs beskrivelse her). Ergo, forestille sig at de rejser til en anden by i en weekend og løse nogle forskellige opgaver i den forbindelse. Jeg er ret spændt på, hvordan det bliver. Er selv ret entusiastisk omkring undervisningsmetoden, men mine kollegaer tror det bliver svært, måske for svært. Nu må vi se. Jeg bliver "tovholder" og de respektive lærere følger så med eleverne ned i CDI, computerrummet, hvor vi for det meste skal arbejde.

Jeg kan godt mærke at der er en stor forskel i vores syn på eleverne. Hvor jeg nok er idealist og går op i at alle får sagt noget i timerne osv, er de mere realistiske ("vores elever kan jo ikke en skid, de ved ikke engang hvordan man siger "meget" eller "jeg har" på engelsk") - hvilket de jo sådan set på nogle punkter har ret i (det gælder ikke alle elever, men der er helt klart en stor del som ikke har fået ret meget med sig fra école primaire og collège)

Men når man nu er blevet "opdraget" til at se det positive i alle elever fra læreruddannelsens side, er det altså noget andet at komme herned. I den forbindelse må jeg også sige at jeg somme tider er ved at falde bagover over de ting der bliver sagt om eleverne på lærerværelset. Tror ikke der er nogen af dem, som har hørt om socialkonstruktivisme, og hvad "den dårlige historie" om en elev kan have af betydning.

... og i fritiden!

Det går udemærket med at få tiden til at gå i fritiden. Jeg får naturligvis danset en hel del, men har også lært en gruppe med nogle andre sprogassistenter at kende. De har taget rigtig godt imod mig og jeg føler at jeg er "med i gruppen" selvom de kendte hinanden før de mødte mig. Det er godt at kende nogle folk man kan tage ud og drikke øl med og se byen! Ellers har jeg brugt Couchsurfing en smule og der er også et site som hedder "On va sortir" hvor man kan møde folk at gå ud med. Men det kræver selvfølgelig en del energi hele tiden at skulle forholde sig til nye mennesker, så det har jeg ikke fået brugt endnu. 
Jeg har også været ude med mine kollegaer et par gange og gennem bl.a. mine frivillige engelsktimer for lærerene, begynder jeg at kende dem lidt bedre - også dem jeg ikke lige arbejder sammen med. Så det er altsammen godt og snart skal der også afholdes julefrokost. To flasker snaps er til dét formål blevet bestilt med hjælp fra brormand, og så har jeg en hemmelig plan om at der skal synges en lille snapsesang eller to! De har ikke lært så meget dansk endnu, ikke ud over "hvordan går det" og "hold nu kæft"!

Og lad det være dagens sidste ord ;)


torsdag den 15. november 2012

Survival guide til tyrkiske toiletter - kun for kvinder!



Da min gang jo indtil videre kun er udstyret med tyrkiske toiletter kommer her en survival guide for kvinder:

  • Hav altid sko på når du går på toilettet, med mindre du vil have våde fødder
  • Efter "gerningen" kan du hive forsigtigt i snoren - hvis du hiver for hårdt fosser vand ud over toilettet og gulvet hvor du står - og måske er det ikke kun vand?
  • Det gælder om at tisse så hurtigt som muligt, da du er nød til at stå halvt op i skovskiderstilling og derved får rimelig ondt i dine utrænede lår. Til gengæld er du nød til at se efter hvor strålen rammer, hvorved dit hoved er i stor fare for at blive strintet på hvis du rammer ved siden af. Watch out!
Sådan! Nu er du klar til at pisse på et rigtigt mande-toilet!

... og hernæst et lille jubelskrig over at der er håndværkere som er i gang med at udskifte til rigtige toiletter. Godt nok har de været i gang i over en måned og de er ikke engang halvvejs (og det larmer... meget!) men så længe det ender med at der står et rent, vidt porcelænstoilet til mig på et tidspunkt så kan jeg godt leve med larmen!



onsdag den 14. november 2012

Tvungent lærersamarbejde – måske ikke den bedste idé

Efter to ugers ferie med knald på har jeg endelig fået taget mig sammen til at skrive på bloggen!

Dette indlæg er mine første erfaringer/refleksioner med førsteårsklassernes tvungne samarbejdsform.
Det går kort og godt ud på at førsteårseleverne deles op i 3 hold og skal skiftes mellem hver af de tre lærere gennem året. Første forsøg på at lave den samme undervisning er ikke lykkes særlig godt. Det var meningen at alle tre lærere skulle have klasserne på skift med fokus på forskellige kompetencer, men inden for det samme tema. Allerede hér begynder det at blive indviklet. Jeg prøver at eksemplificere:

Overordnet emne: Addictions

  • Claudine tager sig af de stærkest faglige klasser med fokus på oral comprehension + expression
  • Eric tager sig af de midterste med fokus på written comprehension + expression
  • Veronique tager sig af de fagligt svageste også med fokus på written comprehension + expression
Med afsæt i en fælles start skal hver lærer undervise i det samme 3 gange indtil emnet er færdigt for alle elever. 

Den første frustration der opstod i mit hoved, var at det var så vigtigt at skille disse kompetencer så meget ad. For mig giver det ikke megen mening ud over at det sikkert er nemmere at evaluere – hvilket jeg synes bliver et mål i sig selv lidt for ofte.

I fællesskab har vi stykket ca. 10 sider sammen og hver lærer har så ca 3 sider hver at undervise.

Men også allerede her går det galt. For man kan ikke bare starte på side 3-6 og så springe til side 1-3 – det giver ingen mening i forhold til det overordnede emne. Vi vidste godt at det ville blive noget rod inden vi startede, men det er ikke bare rod, det er KAOS. Hvor er Stauning når man har brug for ham? 

Derfor har vi nu besluttet at den enkelte lærer beholder hver klasse resten af temaet igennem. Men dét at temaet er blevet stykket sammen i fællesskab med hjælp fra nogle lærerbøger gør, at ingen rigtig ved hvad de laver eller hvilke papirer der følger efter hinanden. For mig at se er det også et spørgsmål om at der er alt for mange papirer – papirer som eleverne får og skriver lidt på og dernæst glemmer ALT om. For lidt fokus på praktisk-musiske øvelser, sketches, fysiske øvelser, billedfortolkning, etc etc. Metoder som appellerer til flere sanser og dermed flere elever.

Så da min ene kollega spurgte mig hvad jeg havde af idéer til næste tema (som også skal udarbejdes i fællesskab) svarede jeg at temaet var underordnet for mig, men at det var vigtigere at tænkte på hvordan undervisningen blev planlagt. 

Jeg er spændt på hvordan næste tema bliver udarbejdet. Udfordringen er, at det kræves fra oven at lærerne samarbejder på en bestemt måde. En måde som ingen har erfaring med og dernæst skal undervisningen tilpasses efter dét. Tjah, fortsættelse følger…